Царството на материите е по-богато от всякога

Меки материи за дамски пуловери, блог

Изборът на удобни и красиви дамски дрехи много често опира до един много простичък фактор. А именно – материалите, използвани за изработването им. Има хора, които не се замислят два пъти за платовете и материите, от които са направени дрехите им, но има и такива, за които това е може би по-важно дори от силуета и ефектността на дрехата.

За да разберем най-ясно какви са предимствата и недостатъците на различните материали, е хубаво да знаем какъв може да е произходът им. Сигурно често ви се е случвало да погледнете някой етикет и да си кажете “О, не, няма да е това”, защото виждате наличието на изкуствени материали, макар и да не разбирате защо точно това не е добре.

Наличието на изкуствени или синтетични влакна не винаги е недостатък. Добрата изработка на дадена дреха е способна да компенсира наличието на такива. А добрата комбинация от естествени и изкуствени влакна в състава на облеклото, може да ви помогне да откриете новата си любима дреха.

Но нека първо се научим да разпознаваме тъканите и материалите, за да можем да преценим техните предимства и недостатъци.

Материали с естествен, животински произход

Текстилните влакна с животински произход се добиват от козината и космите на различни животни, най-често – кози и овце, но също и от екзотични животни като ламата, камилата, и ангорския заек. Те са страхотни за изработката на плътни и топли облекла като палта и дамски пуловери. Може би най-любопитни са копринените тъкани, които се добиват от пашкулите на добре известните копринени буби. Рокли, поли, дамски ризи – копринените материи са едни най-предпочитаните за изработката на подобно елегантно облекло.

 • Копринени и сатенени платове – и двата вида тъкани се добиват от пашкулите на копринените буби. Крайният продукт се различава от метода на избридане, който е приложен, за да се постигне влакно. Копринената нишка е източник на лъскави платове, здрави и нееластични, материята е твърда и не се мачка. Сатенът се получава при по-специфичен начин на изпридане, при което крайният продукт има лъскава лицева страна и матова, леко мъхеста обратна страна. И двете тъкани трябва да се гладят внимателно, през друг плат и не с много гореща ютия, за да не се стигне до изгарянето им.
 • Вълнени и кашмирени платове, мохер – влакната за тези платове се добиват от козината и космите на овце или кози. Конкретно кашмирът се прави от влакната от козината на индийска кашмирска коза, докато мохерът – от тези на северноафриканска ангорска коза. Обикновената вълна е позната като боцкаща и дращеща кожата материя. Тя съхне трудно и се разбрида лесно. Кашмирът е по-фин и лек събрат на вълната. Изключително топла, но много по-тънка материя. Проблемите с вълната настъпват, когато започне да се разтяга, в следствие на пране, и да се образуват топчета, правейки дрехите да изглеждат стари и захабени.

Материали с естествен, растителен произход

Платовете и материите с естествен растителен произход се правят от влакнодайни култури като памука и лена, кокосовата и текстилната бананова палма. От тях се правят и най-популярните платове, предпочитани от потребителите по цял свят.

 • Памучни платове – изключително мека материя, подходяща най-вече за направата на бельо, хавлии и тениски, и дрехи, които са предназначени за тренировка, като дамски анцузи и спортни комплекти. Нежен е към кожата, не запарява кожата и не задържа потта. Но разбира се, не е без недостатъци. Заради това, че е толкова мек материал, той се мачка изключително лесно, има силни попивателни свойства и се цапа лесно, а при пране се свива, докато петната излизат много трудно, тъй като замърсяването се абсорбира лесно и бързо. Не е еластичен и е неподходящ за редица облекла, ако не е в комбинация с други влакна. Изцяло памучните дрехи бързо губят своята форма и добър външен вид.
 • Ленени платове – също меки, но по-издръжливи, отколкото памука. Това е изключително лека и дишаща материя, която е предпочитана за изработката на летни облекла, защото поддържа хлад. Недостатъците му са близки до тези на памука – мачка се лесно и не е еластичен, способен лесно да изгуби външния си вид и формата си. Но за разлика от памука, петната излизат по-лесно, тъй като има много ниска попивателна способност.

Изкуствени и синтетични материали

Съществува огромно разнообразие от видове платове и материи, основно благодарение на разработването на изкуствени и синтетични влакна. Това са влакна, преминали някаква форма на допълнителна химическа обработка. За производителите на дрехи и дизайнерите, както и за търговците, тези влакна имат редица предимства, тъй като платовете, направени от тях, са:

 1. по-здрави;
 2. по-еластични;
 3. по-издръжливи;
 4. не губят формата си;
 5. запазват цветовете си по-дълго;
 6. по-трудно се цапат и петната излизат по-лесно;
 7. значително намаляват цената на производство, което помага за намаляване цената и за крайния потребител.

Това са изключителни ползи както за клиентите, така и за производителите на облекла. Разбира се, имат и своите недостатъци, като възможно запаряване и наелектризиране. Тук от значение е и качеството на производство на дрехата.

   

Но наличието на изкуствени или синтетични влакна в състава на дрехите ви не трябва да ви безпокои. Модната индустрия от край време е на мнение, че най-добрите платове се получават от смески на естествени и изкуствени влакна. Но кои са тези влакна, които нямат природен произход?

 • Вискоза – вискозата е естествено целулозно влакно, което обаче преминава допълнителна обработка, и затова се счита за изкуствено. Тя се получава от целулозни нишки и след обработка става лъскава и гладка, дори повече от коприната. Платовете със съдържание на вискоза са меки, гладки и прохладни. Те попиват добре и не спарват, което е едно от най-големите предимства на вискозата, предвид факта, че не е естествено влакно.
 • Полиестер – полиестерът е влакно, синтезирано по химичен път. То е комбинация от естествени и синтетични химични елементи, има висока издръжливост и дрехите със съдържание на полиестер не се размъкват. Запазва наситените цветове по-дълго и не се мачка, което помага за направата на практични и трайни облекла.
 • Полиакрил (Акрил) – това е вид изкуствена вълна, който е почти съвършен заместител на естественото вълнено влакно. Полиакрилните материи са меки и леки, удобни, като единственият им недостатък е, че не топлят толкова много, колкото естествената вълна. Освен това, съхне по-лесно от вълната, способства за най-голяма трайност на цветовете, не се размъква и по него не се образуват топчета, белег на износване.
 • Еластан – т.нар. “ликра” е еластична синтетична материя, изключително подходяща за изработването на спортни екипи, чорапени изделия, бански костюми и клинове, и др. В изработването на дрехи, еластанът има задачата да направи облеклото комфортно. Той е изключително издръжлив и траен, като е устойчив на деформация и не позволява на дрехите да изгубят добрата си форма и кройка с времето.
 • Найлон – найлонът е синтетична нишка, разработена като близък заместител на коприната, но намира по-широко приложение в производството на въжета и палатки. Той е изключително добър изолатор и е идеално външно покритие и защита за връхни дрехи, поради своята устойчивост на влага и вятър. 

Предимството на изкуствените и синтетични влакна

Висшата мода е сериозен противник на изкуствени нишки и материи. Насадено е мнението, че облекла, които не са от естествени влакна, не са удобни, не са качествени и не са надеждни. Реалността е малко по-различна.

Синтетичните материи позволяват по-евтиното производство, което драстично намалява цената за крайния клиент. Освен това, комбинации с естествени влакна значително повишава качеството на плата.

Ако попаднете на комбинация от полиестер и акрил, не се стряскайте. Това е ясен знак, че ще направите надежден избор, а облеклото ви ще запази цвета си по-дълго време, няма да се раздърпа и няма да стане на топчета. По този начин ще успеете и да намалите разходите си за дрехи, поради бързото им износване.

Накрая, не забравяйте най-важното – винаги поставяйте на първо място вашия комфорт и удобство. Една дреха може да е ефектна, но неудобна, да е естествена, но бързо износваща се, или от синтетични материи, но трайна и надеждна. Изборът е изцяло във вашите ръце!